Prostaatkanker groeit in de meeste gevallen langzaam. Prostaatkanker geeft in het begin meestal geen klachten. Soms wordt de ziekte pas ontdekt wanneer vanwege uitzaaiingen klachten op andere plaatsen in het lichaam ontstaan. Zo kunnen bijvoorbeeld rugklachten zijn door uitzaaiingen in de wervels.

 

Bij sommige mannen wordt de ziekte ontdekt als zij met plasklachten bij hun huisarts komen. Voorbeelden van klachten:

  • vaker moeten plassen, zowel overdag als ’s nachts
  • moeite met plassen
  • pijn en een branderig gevoel bij het plassen
  • nadruppelen en/of een zwakke straal
  • troebele of bloederige urine

 

Veel mannen op oudere leeftijd hebben deze klachten. Meestal komen ze door een goedaardige vergroting van de prostaat of door een urineweginfectie.

 

Naar de huisarts

Plasklachten zijn voor uw huisarts vaak wel een aanleiding om u te onderzoeken. Heeft u 1 of meer van bovenstaande klachten en maakt u zich daar zorgen over? Ga dan naar uw huisarts. Bij troebele of bloederige urine is het verstandig om binnen een week naar uw huisarts te gaan.