Preventie

Prinses Wilhelmina Fonds

Onze genen, onze manier van leven, en de omgeving hebben invloed op het verhogen of verlagen van het krijgen van kanker. Door preventief te handelen, kan een persoon de risico’s verlagen om kanker te krijgen.

 

Rookvrij

Roken veroorzaakt vroegtijdige ziekte en sterfte. En het is de grootste boosdoener van longkanker en andere kanker soorten. Het roken verhoogt tevens de kans op hart-/vaatziekten, longziekten, diabetes en minder vruchtbaar worden.
Lees meer

Gewicht, voeding, bewegen en alcohol

Je kan het krijgen van kanker helaas niet voorkomen, maar je kan de risico van het krijgen hiervan wel verkleinen door een gezonde leefstijl op na te houden.
Lees meer

Zon verstandig

Op Curaçao kennen we piekbelasting van de zon, waarbij de huid blootgesteld wordt aan een hoge dosis UV-straling. Dit zorgt voor een grote kans op verbranding en daarmee een vergoot risico op huidkanker. Daarom is het belangrijk dat je je 1) goed insmeert, 2) je huid goed bedekt, 3) dat je de schaduw opzoekt.
Lees meer

Bevolkingsonderzoek

Bevolkingsonderzoek is het onderzoeken (screenen) van grote groepen mensen om te weten of ze een bepaalde ziekte hebben. Bijvoorbeeld kanker. In Curaçao wordt bevolkingsonderzoek gedaan door Fundashon Prevenshon en zij doen onderzoek naar borstkanker en baarmoederhalskanker.
Lees meer